Slovensko vyťažilo z rozdelenia federácie viac, tvrdí sociológ I.Gabal

06.10.2012 Bratislava

Bratislava 6. októbra (TASR) - Dvadsať rokov po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky sa ukazuje, že Slovensko z neho vyťažilo viac. Povedal v rozhovore pre TASR sociológ Ivan Gabal.

„Paradoxne, že kým v prvom období po rozdelení ťahalo za kratší koniec Slovensko, vrátane pozastavenia prístupových rokovaní do Európskej únie (EÚ) a NATO, tak v súčasnosti sa karta obrátila. Slovensko ekonomicky rýchlo dobieha svojho suseda“, konštatoval Gabal.

Slovenská republika je ďalej aj v rámci EÚ, pretože je členom eurozóny. Naopak, Česko sa podľa Gabala stáva z európskej perspektívy problematickým štátom. "Ekonomicky takisto je Česká republika v stagnácii, najmä pre vnútornú politiku a mieru korupcie," povedal známy sociológ, ktorý pôsobil aj ako poradca bývalého prezidenta Václava Havla.

"V NATO a OSN vystupujeme ako jeden štát, vybavený dvomi hlasmi. Vo vzájomných vzťahoch nevidím nejaké trecie plochy, no to je dané aj tým, že sme geopoliticky klesli na význame a dôležitosti," zdôraznil Gabal s tým, že hoci oba národy si ostávajú blízke, v niečom sa aj vzájomne vzďaľujú. "Dcéry sa ma pri sporadickom sledovaní slovenských televíznych kanálov občas pýtajú na niektoré slová. To bolo pri mojej generácii nepredstaviteľné," uzavrel Gabal.
 

Vyberte región